Håndbold i Studiebyerne
Del

Håndbold i Studiebyerne

Mere Håndbold i studiebyerne 

Mange unge håndboldspillere flytter fra deres hjemby og barndomsklub til en ny by for at studere i de unge seniorår. Dansk Håndbold Forbund ønsker at understøtte, at så mange unge spillere som muligt finder en ny klub at spille håndbold i, når de flytter.

Dansk Håndbold Forbund har i 2021 og i 2022 samarbejdet med omkring 10 håndboldforeninger i Aarhus og studiesteder i byen om at skabe mere gunstige rammer for studerende håndboldspillere. Vi har fået viden og erfaringer ud arbejdet, som nu kan bruges i flere byer og foreninger. 

Kontakt jeres lokale konsulent, hvis I ønsker at få flere studerende i på jeres seniorhold.

Hvad kan konsulenten hjælpe med?

 • Foreningsudvikling i jeres seniorafdeling.
 • Undersøgelse af medlemstilfredshed gennem 'Håndboldspilleren i centrum' - læs mere her.
 • Arbejde med værdier og rammer for jeres seniorhåndbold.
 • Konkrete handlingsplaner.
 • Sparring og rådgivning.

Den vigtigste viden fra spørgeskemaundersøgelse blandt studerende

Vi har i 'Håndbold i studiebyerne' udarbejdet en spørgeskemaundersøgelse blandt studerende, der er tidligere eller nuværende håndboldspillere. Deres svar giver os et indtryk af hvilke drivkræfter og barrierer, der er for at starte til håndbold som studerende.

Hvorfor starter de studerende til håndbold i en studieby? For de studerende som starter, er årsagerne til, at de blev anbefalet klubben af en ven/bekendt (43%) eller at de selv kendte til klubben (39%).

Hvorfor starter de studerende ikke til håndbold i en studieby? De studerende som ikke kommer i gang med at dyrke håndbold, skyldes b.la. at de prioriterer tiden anderledes (43%), ikke kan finde en klub (18%) og at kontingentet er for dyrt (26%), da det ofte er dyrere i en storby.

Gode råd til håndboldklubber der gerne vil have flere studerende i seniorafdelingen

I de to bokse neden for kan du få de vigtigste råd til at tiltrække flere studerende til jeres seniorafdelingen. I boksen til højre finder I kommunikations materiale, som I kan bruge på klubbens sociale medier eller andet.  

Hvordan kan vi tiltrække flere studerende?

Kendskab og synlighed for håndboldklubben er afgørende

Viden fra projektet Håndbold i studiebyerne er, at den vigtigste barriere og drivkæft for at komme i gang med at spille håndbold igen er kendskab til en håndboldklub. Det er derfor vigtigt, at man som forening viser sig frem, ved fx: 

 • Fortæller de gode historier om sin seniorafdeling og gøre sig synlig i studiemiljøerne.
 • Brug nuværende spillere som ambassadører til at dele den deres tilfredshed med klubben med andre studerende.

Fleksibilitet i jeres håndboldtræning og kontingent kan være afgørende

De studerende efterspørger fleksibilitet. Det kan imødekommes igennem forskellige tiltag:

 • Skab en tilmeldingskultur til træning og kamp, så det bliver et positiv tilvalg at deltage frem for et negativt fravalg at melde afbud.
 • Forventningsafstem med spillerne individuelt. Nogen kan måske have travle perioder, hvor de er mindre i hallen, men det skal ikke have negative konsekvenser for deres status eller inklusion på holdet.
 • Lav studievenlige kontingenter. Del betalingerne op i flere små betalinger – måske månedlige eller kvartalsvise, så man ikke skal betale 2500 kr. ved sæsonstart. På den måde kan den enkelte også føle sig mere fri i sit medlemskab og dermed have nemmere til at sig ja til at prøve det af.

Fortæl den gode historie om jeres seniorhåndbold

Brug klubbens Facebookside til at vise jeres klub frem og fortælle små hyggelige og sjove historier fra jeres seniorhold

 • Vis jeres træninger på billeder og video. Brug evt. jeres nuværende medlemmer som gode eksempler: ”Her er Jakob. Han læser til lærer og elsker at spille håndbold i sin fritid. Vores håndboldklub tilbyder et socialt miljø med god håndboldtræning, hvor vi tager hensyn til at du har en travl hverdag som studerende.”
 • Gør nogle af jeres seniorspillere til administratorer af jeres Facebookside eller Instagram, så de let kan lægge gode historier op fra træning, kamp og sociale begivenheder

Brug facebookbegivenheder der viser de åbne træninger for nye medlemmer. Husk:

 • Et godt billede
 • En god overskrift, som både indeholder håndbold og noget hyggeligt fx ”Frikast og frikadeller – åben håndboldtræning for studerende” eller ”Løb, lop og lasagne”
 • Invitér jeres nuværende medlemmer, så de kan prikke til deres bekendte og deres medstuderende – det giver det længere rækkevidde på facebook.
 • Stol på at facebookbegivenheder kan skabe synlighed for jeres forening, men måske kommer alle tilmeldte ikke.

Mød op på studiesteder og kollegier og vis jeres klub frem enten med plakater og flyers eller lave et mini-event med et mål og nogle bløde bolde for at skabe opmærksomhed

Sig til alle på holdet at de skal have 2 venner med til træning i den næste måned. Hvis man som ny ved, at der også er andre nye, så er det mindre ”farligt” at møde op.

Brug studie- og kollegie-facebookgrupper. Jeres nuværende medlemmer er måske allerede studerende og har derfor afgang til facebookgrupper enten på studiet eller kollegiet. Bed dem om at dele jeres åbne træninger og sociale begivenheder, så får i mere synlighed.

Vælg forbund

Luk