Nyheder og presse
Del
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Børn og unge
Bredde
Nyt fra DHF

”Vi tager foreningslivet for givet – som en selvfølge at det fungerer”

Skrevet af Sarah Munk Jørgensen
16. dec 2022Kl. 06:30

Pausen fra foreningslivet, som vi oplevede under corona, har gjort det tydeligt, at håndboldklubber, spejderforeninger og mange andre er udfordret. Blandt andet fordi det nu er sværere at rekruttere frivillige.

I Dansk Håndbold Forbund rækker vi ud for at få nye indsigter samt blive inspireret i vores fremtidige arbejde med frivillighed. I denne artikel taler vi med Christine Ravn Lund, forkvinde i Dansk Ungdoms Fællesråd, om unge og om erfaringer og indstillingen til deres frivillige. Læs med og lad jer inspirere.

- Det er nu, man skal stoppe med at tage foreningslivet for givet – og sætte nogle andre rammer, siger Christine Ravn Lund, der er forkvinde i Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF.

DUF er en paraplyorganisation for 80 børne- og ungdomsorganisationer. Organisationerne spænder bredt fra spejder, elev- og studenterbevægelser til kirkelige, humanitære, udvekslings- og ungdomspolitiske organisationer.

- Frivilligheden ændrer sig. Ungelivet ændrer sig – der er mange, der mistrives. Men her kan frivilligheden være en gave. Det er bare nødvendigt at sikre at frivilligheden er relevant og attraktiv, så det ikke bliver endnu et pres oveni mistrivslen, fortæller Christine Ravn Lund.

Vi begynder ikke på level 100

Når man tager del i det danske foreningsliv, såvel i en ungdomspolitisk organisation som i håndboldhallen, handler det ikke bare om at tjekke ind og ud af en aktivitet som i fitnesscenteret. Det handler om, at man bliver dannet i at kunne fungere i et fællesskab, hvor man skal blive enig om tingene, fortæller Christine Ravn Lund:

- Og så handler det om, at man langsomt bygger op. Man begynder ikke som frivillig i et fællesskab på level 100 – man begynder måske med at være hjælpetræner én gang hver anden uge, og så kan man bygge på eller lade være.

En af udfordringerne i dagens ungeliv er nemlig, ifølge hende og flere undersøgelser, at der er rigtig meget, som peger indad. Man skal hele tiden forholde sig til sig selv, hvad enten det er ens karakterer, instagramprofil eller noget tredje. Derfor er det vigtigt, at foreningslivet bliver et rum uden præstations- og forventningspres.

Foreningslivet er et nødvendigt frirum

DUF har sammen med Mandag Morgen undersøgt, hvor unge i dag oplever et frirum og her peger 93 procent af dem, som er aktive i foreningslivet, på, at håndboldhallen, spejderhytten, kirkekoret etc., er et frirum fra hverdagen.

- Foreningslivet er en gave, fordi det ikke handler om en selv. Når man indgår i et velfungerende forpligtende fællesskab, har det en positiv effekt på ens trivsel. På den måde er det at være del af foreningslivet i Danmark en del af mange løsninger på en trivselskrise blandt unge, siger Christine Ravn Lund.

Men hvis foreningslivet skal lykkes med at rekruttere unge frivillig, er det nødvendigt hele tiden at differentiere og ikke tænke på unge som én model. Unge er forskellige – og hvis man vil omfavne forskellige unge i sin forening, skal man gøre det tilgængeligt på forskellige måder, forklarer hun.

- Skab nogle gode, trygge rammer; eksempelvis kan man parre en ung, ny frivillig op med en mentor eller en makker. På den måde bliver det trygt at lære, trygt at tage teten, og man føler ikke, at man står palle alene i verden – eller at pilen kun peger på en selv, siger Christine Ravn Lund og fortsætter:

- Og husk så også at sige pænt farvel, hvis en ung frivillig ikke har lyst mere eller skal have et sabbatår. Det er lige så vigtigt at sige ordentligt farvel som at sige ordentlig velkommen, uanset hvor stor opgaven i foreningen var – det korte engagement er nemlig også menings- og værdifuldt.

Vælg forbund

Luk
ANNONCE